Texels Bouwblokje – 2016

CITY GEN lego“LEGOdag wekt passie” schreef de Texelse Courant met vette letters. Het 8e Texelse evenement met LEGO bouwstenen, georganiseerd door het TexelsBouwblokje, was wederom een doorslaand succes. Een groot compliment waardig aan Erik- en Esther Bakker die het overgrootste gedeelte van de organisatie op zich hadden genomen. Ook deze editie weer een grote diversiteit aan verschillende uitgegeven LEGOsets. De enthousiaste reacties van de vele bezoekers waren dan ook zeer begrijpelijk. De exposanten, die uit alle hoeken van Nederland kwamen, namen alle tijd om vragen te beantwoorden van bezoekers en te vertellen over hun meegebrachte passie.

Verbazing bij vooral de kinderen bij de stand van historisch LEGO. “Een houten eend, is dat echt LEGO”? Overzichtelijk lagen de verschillende LEGO logo’s uitgestald die door de loop der tijd in omloop waren. Exposant José had, zoals veel LEGO verzamelaars dat ook doen, bij al haar sets ook de originele uitgave doosjes liggen. Een groot whooohhh gehalte had zeker de ruim 1 meter lange LEGO Technics vrachtwagen, met daarop een hijskraan. Een imposant rood bestuurbaar voertuig dat exposant Jaap aan de hand van een zeer dikke handleiding van 500 pagina´s bouwde. Tientallen door LEGO uitgegeven Technics modellen stonden door elkaar tentoongesteld.
Voor wie geen idee had waarmee LEGO in 1958 de City serie van de brandweer was begonnen kon het hart ophalen. Op vier plateau’s allemaal vliegende, rijdende en varende brandweer modellen op jaar van uitgifte tentoongesteld. De opstelling van de Great Ball Contraption, een aaneengesloten rij bewegende LEGO constructies dat steeds balletjes doorgeeft aan een volgende constructie, maakte niet alleen veel geluid, maar trok ook vele met ongeloof kijkende bezoekers. Met het populaire meiden LEGO “Friends” was een grootse kleurrijke stad gebouwd. Achter in de expositieruimte trok een compleet bataljon Romeinen van HistorieCity ten strijde met in het kielzog allerlei historisch schiettuig. Op nog geen meter afstand hakten en bikten tientallen Egyptische slaven aan het hoofd van de Sfinx om het voor ons het bekende uiterlijk te geven. Dat LEGO nog fraaier te maken is met LED verlichting, kon men zien aan een rij gebouwen. De familie Bakker lieten zelf ook zien hoe je een grote stad met het speelgoed kunt bouwen. Op 14m2 stond de onderwater display van Esther, een middeleeuwse stad van zoon Tim en liet Erik diverse treinen en een monorail door de stad en over een berg rijden en lagen verschillende brandweer boten in de haven voor anker. Voor de liefhebbers was er een mogelijkheid om nieuw- en tweedehands LEGO te kopen.

A-Tembo en IncidentenCity waren de sponsoren van het jaarlijkse LEGO herinneringsblokje voor de deelnemers.

blokje texel 2016